Сътрудничеството ни с петролния гигант в MotoGP продължава до 2020 г.

Испанската петролна компания Repsol и Honda удължиха договора си за сътрудничество в MotoGP за още две години. Така отбелязват най-успешните отношения в историята на мотоциклетните състезания, базирани на технологичното сътрудничество, а догодина алиансът им празнува четвърт век.

През 1995 г. Repsol и Honda Racing Corporation (HRC) обединиха усилия в проект, който догодина ще стане на 25. Равносметката от това партньорство се равнява на 13 световни титли при пилотите и 163 победи в Гран При, като последната бе на миналото състезание в Ассен на Марк Маркес.

Изпълнителният директор по комуникациите и шеф на офиса на председателите на Repsol, Бегоня Елисес, и президентът на HRC, Йошишиге Номура, подписаха удължения с още две години договор. Съгласно него Repsol ще продължи да бъде главен спонсор на заводския отбор на Honda в MotoGP и доставчик на гориво и смазочни материали, използвани от нашите мотоциклети – уникални прототипи, към които се прехвърлят технологичните постижения, продуктите и иновациите на двете компании.

За 2019 г. сегашният световен шампион и лидер в класирането Маркес ще се състезава в един отбор с Хорхе Лоренсо. Двамата заедно са спечелили 7 световни титли от последните 8 шампионата в MotoGP, като другата – 8-а е на Кейси Стонър с Repsol Honda през 2011 г.

Партньорството на Repsol и Honda надхвърля обикновеното спонсорство и намира своето логично продължение в близко сътрудничество между лабораториите на Honda в Сайтама (Япония) и Технологичния център на Repsol в Мостолес (Испания). Тази дългосрочна работа в екип е пример за трайно приятелство между две глобални компании, които винаги се стремят да преодолеят предизвикателствата и да се стремят към върхови постижения. Repsol и Honda успяха да се възползват максимално от силните си страни и да постигнат печеливша формула, която се основава на комбинацията от мотоциклет, пилот, гориво и смазочни материали. През 90-те години сътрудничеството започна с разработването на двутактови двигатели и гориво, като след това се прехвърли на предизвикателството да се разработят най-добрите четиритактови двигатели и горива в света.

Повече от половината от световните титли, спечелени от 1995 г. насам, са за отбора на Repsol Honda. Освен това сътрудничеството между Repsol и Honda е довело до завоюването на титлите при тимовете 7 пъти, откакто това отличие бе създадено през 2002 г. Рекордът от 163 победи и 419 подиума в клас 500 куб. см и след това в MotoGP е постигнат благодарение на пилоти като Мик Дуън, Алекс Кривие, Валентино Роси, Ники Хейдън, Кейси Стоунър, Дани Педроса и Марк Маркес.

Екипът с най-забележителните цветове в падока на MotoGP ще отпразнува 25-годишнината на сътрудничеството на Repsol и Honda през 2019 г. Това събитие съвпада и с 50-годишнината на петролната компания като спортен спонсор.

Сподели