Такова шоу в мотоспорта не бе виждано. В ролите бяха – Марк Маркес с Honda, Хорхе Лоренсо и Андреа Довициозо, Валентино Роси и Марверик Винялес, Алекс Ринс , Кал Кръчлоу, също с Honda. Всички те бяха участници в екшъна на пистата ТТ Асен, бяха за известно време лидери. Някой за повече време, други съвсем за кратко, за няколко завоя. И всеки можеше да спечели победата. На пистата имаше над 100 изпреварвания,  което почти не се случва при кралете.

И в този хаос, в това меле, в тази луда надпревара  спечели Марк Маркс със своя мотоциклет Honda. Световният шампион, който стартира от първа позиция за 47-и път, след като водеше битка с бъдещия си съотборник Лоренсо, с Андреа Довициозо, с Маверик Винялес и Валентино Роси, с Алекс Ринс, успя в последните три обиколки да излезе начело, да задържи позиция като увеличи предната си така, че да не може да бъде достигнат и да спечели най-епичната си победа от общо 39 при кралете в най-епичното състезание, което сме гледали в последните години.  На подиум му асистираха Ринс, който успя в последната обиколка да се пребори с Винялес. Състезанието завърши с най-малката разлика между първите 15 за всички времена. Дани Педроса (Repsol Honda), който стана 15-и е на 16,043 сек.

Маркес взе старта, следван от Кръчлоу, който бе втори на решетката, докато Лоренсо като ураган се изнесе от 10-о място към челото и зае второ място. Той изпревари Маркес и двамата започнаха дуел, който бе като увертюра към пищното шоу което предстоеше.  В ролята на атакуващ веднага влезе и Валентино Роси, като заедно с Маркес, Довициозо, Ринс, Кръчлоу и Винялес оформиха влакчето на пилотите, борещи за челото. Маркес изпревари Роси, Винялес – Кръчлоу, Довициозо задмина Роси, а после Маркес, Маркес изостана, Ринс изпревари Роси и Довициозо… Лоренсо задържаше първото място, докато 8 пилоти се бореха за второто място. На 15-ия тур Ринс бе атакуван от Маркес и двата имаха контакт и отстъпиха позиции. След това Лоренсо имаше контакт с Ринс и Довициозо. После и Роси се разписа като лидер, но Дови го отрезви и поведе.

Маркес обаче се върна към лидерската позиция и окончателно се закрепи на нея. Винялес бе втори, но Ринс го натисна в последната обиколка и го изпревари, за да спечели четвъртата си победа за годината и да поведе във временното класиране със 140 т. и с 41 пред втория – Валентино Роси. Ринс спечели втория си подиум във висшия клас, а Винялес стана 3-и и се върна на подиума след състезанието в Тексас.

Сподели