Победа беляза последното състезание от световния шампионат по мотокрос на Гарда-Трентино

След като спечели световния шампионат за MXGP за 2020 г. в сряда миналата седмица, Тим Гайсер от Team HRC завърши триумфално сезона. Той взе едно второ и едно първо място в отделните маншове. С това спечели MXGP на Гарда-Трентино – последното състезание за сезона от световния шампионат по мотокрос.

Резултатите от двата манша продължиха серията на Гайсер от отлични резултати. Той се класира в топ 3 в 16 от последните 17 манша. Така той спечели петата си Гран при през сезона, което е повече от всеки друг пилот. Това също е равносилно на победи в 29 Гран при за Honda. Или с две повече от втория – Андре Малхерб. По този начин Тим Гайсер се циментира на върха на списъка от легенди, яхнали червената машина.

В първия манш Тим направи добър старт и мина първата обиколка на втора позиция. След като преследва лидера за няколко обиколки, той направи своя ход и излезе начело. Водеше няколко обиколки, но не можа да се отърве от преследващия го Ромен Февре, който го изпревари. Реши, че ще е по-добре да бъде преследвач по сложно трасе като това в Трентино. Направи най-бързата обиколка на състезанието и почти догони лидера. Не успя обаче да го изпревари. Тим знаеше, че победа във второто състезание ще бъде достатъчно добра, за да осигури втора поредна победа на трасе, което той толкова харесва.

Подобно на първия манш, Гайсер затвори първата обиколка на второ място и също като в първия бързо направи изпреварването на първия. Този път обаче словенецът успя да отвори преднина, която преследвачът му не съумя да намали. За по-голямата част от манша тя беше около три секунди, но с приближаването към финала се увеличи до над 15 секунди. Това означаваше, че Гайсер печели още една Гран при, като така завършва по идеален начин един изключителен шампионат.

В крайна сметка, победата му в шампионата беше с над 100 точки преднина. Това е доказателство както за скоростта му, така и за издръжливостта му. Най-важното бе, че когато сезонът достигна най-трудната си точка, словенецът караше все по-добре. В последните шест кръга той успя да извади 78 точки на най-близките си съперници.

След започналия през март сезон, включващ петмесечна почивка, нов еднодневен формат и въвеждането на тройните стартове на едно трасе, № 243 показа, че той може да се справи с всяко предизвикателство. Въпреки че началото на сезон 2021 все още крие много неизвестни, Гайсер може да се насочи към почивката и възстановяването, знаейки, че отново е световният шампион на MXGP.

Сподели