Коронавирусът промени плановете на практически всеки спортист в света. Отменени бяха състезания, забранено бе спортуването на открито. Преди да завърши световния шампионат на X-Trial той бе прекратен. Така пилотът на Honda Тони Боу официално бе потвърден като новият-стар носител на короната. Това бе 27-ата титла за феномена на триала от екипа на Repsol Honda . Боу спечели всяко едно от състезанията на закрито и събра максимален брой точки. С настоящите условия за карантина и призива #Stay at home, шампионът публикува видео. Казва се Тoni Bou at home for the Coronavirus Quarantine 2020, на което кара мотоциклета си у дома. Не само тренира, но дори с него влиза в банята и прави сутрешния си тоалет. Ето какво прави пилотът у дома:

-Тони, карате мотоциклета си из къщата. Как прекарвате усамотението заради коронавируса?
-Като всички останали, колкото е възможно най-добре. Трудна ситуация е за всички. И ние имаме щастието да останем вкъщи, докато другите работят да сложат край на всичко това. Искам да насърча и благодаря на всички, които полагат толкова огромни усилия. От своя страна се опитвам да не губя формата си. Държа се така, сякаш това е предсезонна тренировка, дори и да съм вкъщи… Това е доста сложно, но с промяната на темпото ще се опитам да загубя възможно най-малко от формата си. Надявам се да стигна до края на карантината в най-добрата си физическа форма. Това е, което ме мотивира в наши дни.
-Какви са правилата за гражданите в района, в който живеете? Излизането е ограничено?
-Да, има указ, който ограничава всичко и хората са затворени по домовете си. Можете да излезете само, за да купите това, което е наистина важно.

-Какви упражнения правите?
-Разхождането на кучето е единственото нещо, което можем да направим, за да излезем навън. Само един човек може да излезе и досега партньорът ми не е излизал.

-Какво спортувате?
-Използвам велосипед за упражнения. Основно за форма. Не мога да направя нищо друго. Основни упражнения и много разтягане …
-Вие ли се грижите за диетата?
-Нашата нормална диета се контролира. Така че, не мисля, че това трябва да се променя в момента. Ако видим, че нещо се случва, може би тогава ще го променим. Засега е достатъчно само да обърнем внимание на 0това, което ядем.

-Какво си направил още с мотора?
-Видеото и нищо друго. Всичко друго е риск. Направих видеоклипа, без да поемам рискове. Забавно е за всички и беше забавно и за мен. Докато всичко не приключи, няма да карам мотоциклет. В моя случай тази почивка ще ми дойде добри. Имах някои контузии и сега ще е добре напълно да преодолея нараняването на прешлените. Трябва да се възстановя от увреждането на лумбалната област, което не съм преодолял напълно. Трябва да съм позитивен и да се възползвам от него, за да се лекувам.

-Световното първенство на X-Trial 2020 завърши по-рано от очакваното. Каква е окончателната ви оценка, след като спечели всичките проведени пет състезания?
-Жалко е, че завършихме първенството по този начин. Поставихме много висок стандарт с няколко много състезания с Адам (б.р.Рага). След като спечелих всичките пет изпитания, окончателната оценка не можеше да бъде по-положителна. Беше наистина добра година за мен. Борих се с противник, който винаги е труден за побеждаване. Трябваше да се боря усилено и да се бия във всички финали, като отборът винаги даваше 100%. Това е титла, която винаги ще помня. Победата в Барселона отново беше невероятен момент за мен. Жалко е, че не успях да го празнувам в Андора с моите приятели, но разбирам отлично, предвид настоящата ситуация.

-Какво очаквате за 2021 г.?
-Надяваме се да имаме X-Trial календар с много събития, които ще успеем да завършим! Стартът на следващия сезон е много далеч, но изглежда, че всички изпитания ще бъдат предшествани съвсем близо от световното първенство на открито и няма да има възможност за почивка. Мисля, че ще бъде първенство с много изпитания, точно по начина, по който ми харесва.

-Началото на световното първенство на открито се забави. Сигурни ли сте, че ще можете да се състезавате на всички предвидени дати?
-Сега е супер трудно да се предположи какво ще се случи. Това е необичайна ситуация за всички и за спорта като цяло. Поне ще успеем да възстановим съботния и неделния двудневен формат. Правенето на целия календар ще бъде сложно. Ако се направят пет Гран при с двойна дата, това са вече десет изпитания. Да се надяваме, че ще стане така. Няма много други опции …
-Смятате ли, че всички състезатели ще стигнат до първото събитие при равни условия?
-Трудно е да се знае. Ще бъде трудно за всички. Всички изпитваме тежката ситуация и в зависимост от това как коронавирусът засяга страната, в която живеете, може да имате повече или по-малко възможности. Когато кривата започне да се изравнява, това ще бъде нещо друго.

-Какво включва всекидневието ви?
-Ставам, разхождам кучето, закусвам. Спортната ми тренировка е час и половина – велотренажор, фитнес и стречинг. Приготвям храна, може би малко по-късно от обикновено. После малко телевизия и социални мрежи, за да се опитам да бъда в течение и да разбера какво трябва да правя. Фитнес в следобедните часове за около час. Душ, вечеря, телевизор и сън …

-А мотоциклета?
-Не съм пипал мотора отново от последното видео. Не трябва да му правя никаква поддръжка или нещо друго. Той е чист и без прах. Готов е, когато всичко приключи.
-Какви предпазни мерки предприемате срещу коронавируса?
-Нямам маска. Ако трябва да изляза за нещо спешно, се опитвам да отида до бензиностанцията наблизо. Рано сутринта, когато едва ли има някой. Измивам ръцете си много добре – това също е важно. Купувам храна онлайн и те я доставят до дома ми. Не посещавам нито един супермаркет, за да избегна контакт с хора.

-Накрая … искате ли да изпратите съобщение до феновете?
-Искам да благодаря на медицинските работници и другите професионалисти, които работят толкова усилено и се борят за всички нас. За нас остава най-лесната работа. Всичко, което трябва да направим, е да останем у дома, за да преминем през този труден момент. Успех и най-добри пожелания на всички, които имат засегнато семейство и приятели. Всичко скоро ще се върне към нормалното.

Сподели