Феноменът на триала, Тони Боу стана 5-и в Париж и спечели световния шампионат по X-Trial за 2018 г. Пилотът на Repsol Honda завоюва своята 12-а световна титла в зала, когато едно от състезанията, които носят точки за шампионата бе отменено малко преди старта на 6-тия кръг за сезона.

Въпреки че не е възстановен на 100% след контузията в гърба, Тони пристигна в Париж като изявен фаворит, триумфирал до момента във всички предишни кръгове през този сезон – Венде, Монпелие, Тулуза, Страсбург и Барселона. Шампионът стана пети, след като направи две обиколки на трасето с 6 секции в AccorHotels Arena в Париж. В първата квалификационна фаза в своето 81-о участие на триал на закрито (в зала), пилотът на Montesa Cota 4RT изпълни почти перфектна обиколка, като получи само 3 наказателни точки. В полуфинала, когато бе ней-добрият от всички групи, Боу почувства силни болки, причинени от контузията, която имаше отпреди. Затова не можеше да направи всичко така, както го бе сторил в първата фаза. Така на финала той взе 16 наказателни точки и завърши 5-и, само 27 дни след като нарани прешлени и трябваше да бъде опериран.

АКСЕСОАРИ ЗА ВАШИЯ МОТОЦИКЛЕТ >>

Японският пилот на Repsol Honda, Такахиса Фуджинами, участва в своето състезание № 135 и изпревари англичанина Дъти Лампкин по участия в световния шампионат на закрито. Фуджигас, както го наричат,  постигна най-добрия си резултат за сезона –  стана 3-и, като взе 12 точки на полуфинала.

Малко преди старта на X-Trial състезанието в Париж, ФИМ обяви, че остава само още един кръг до края на шампионата за 2018 г. – този на 29 март в Будапеща. Така още преди да е започнала надпреварата, вече се знаеше, че Боу става световен шампион. Причината бе, че предвидения на 8 март в Севиля старт  – 6-и кръг от шампионата не се състоя, а ФИМ не успя да осигури заместващо състезание. Така пилотът на Repsol Honda има 23 световни титли – 12 на закрито (в зала) и 11 на открито. След победите, които испанската звезда постигна, той дръпна с 31 т. пред Адам рага и то преди за започне триала в Париж. Новите правила през тази година, всеки ездач може да се откаже от най-лошия си резултат. Така без да чака следващия старт – в случая този в Париж, Боу автоматично печели своята 12-а поредна световна титла на ФИМ в X-Trial, която е 23-а в кариерата  му. Сега Боу е спечелил 70,9% от състезанията, след като има 81 старта в зала и 59 победи.

Honda Repsol

 

Сподели