Тази година пилотът на Honda Racing достигна 100 победи от 200 и 57 триумфа от 81 X-Trial събития

 

Малцина или почти никой не е успял да постигне 50-процентов рейтинг в най-високите нива на спорта. Наскоро в Португалия Тони Боу покори нови рекорди, като не бива да забравяме да отбележим и успехите му в X-Trial, където коефициентът му е вече 70%. Непосредствено след интервюто, което публикуваме по-долу, пилотът на Honda Racing завоюва 101-та си победа. Така той се нареди в списъка на най-успешните спортисти на всички времена, наред с Мохамед Али и Михаел Шумахер.

Още с дебюта си в Ирландия през 2003 г. Тони Боу завоюва първата си точка в Световния триал шампионат. Три години и 45 състезания по късно той спечели първия си триал в Нигран, Испания и така започна поредицата му от победи, продължили до момента, в който разби дългогодишния рекорд от 99 победи.

– Поздравления, Тони. Ти пренаписа историята в този техничен и вълнуващ спорт: 100 победи от 200 участия на световни първенства. Удивително!

– Да, благодаря ти. Много съм щастлив от триала от миналата неделя, от начина, по който мина и как постигнах това специално число. 100 спечелени триала е нещо уникално, а и постигайки го само с 200 участия, е и невероятен процент. Едно нещо е сигурно: Ще продължа да се боря за още победи.

 

– Изпита ли същите чувства миналия уикенд като при първата ти победа през 2006 г.? Знаеше ли че ще пренапишеш историята тогава?

– Не мога да опиша емоциите. Изпитах радост, удоволетворение, но и облекчение, защото понякога желанието за нов рекорд може да ти влияе по негативен начин… Да, след като спечелих 100-я си триал, съм страшно щастлив. Но трябра да си напомним, че сме едва по средата на шампионата: имаме още дълъг път пред нас…

 

– Твоите успехи са превъзходни, няма много спортисти, които да са постигнали такива отлични резултати в други конкурси.

– Най-важното нещо е да поддържаш добра физическа форма, това позволява на един спортист да остане сред най-добрите в света. Имали сме толкова много победи, че сме загубили представата си за броя им. Ако не бяха там моите съотборници да ми напомнят за тях, дори нямаше да знам колко са, защото това са неща, които не бих искал да ми се въртят постоянно в главата. Но наистина цифрите са впечатляващи, да. Трябва да съм благодарен на тези, които са ми помагали още от детството ми – целия отбор. Мотивиран съм да постигна още по-голям успех и да подобря още-повече тези резултати.

 

– Има ли много твои идоли в списъка на най-добрите спортисти?

-Да, много са! Юсейн Болт, Фелпс, Шумахер, Кайроли… много са идолите. Това, че съм в един списък с тях, е въодушевяващо. Толкова много успех за такъв малък период е нещо страхотно.

 

– Кой спортист би искал да видиш на живо?

– Болт е един от тези, които винаги съм искал да видя на живо: неговите сила и майсторство в съзтезанието са грандиозни. Искаше ми се да съм видял и Мохамед Али, който е имал много победи и малко загуби. Още един, когото харесвам, защото е мой съвременник, е Антонио Кайроли. Той има подобни на моите статистики и често го виждам на галите на FIM. Той е претърпял няколко сериозни контузии през годинте, но е успял да се завърне по-силен от всякога, печелейки световно първенство за пореден път.

 

– Очевидно е, че не си забравил първата … но дали ще си спомняш 100-та си победа?

– Да, разбира се. Първата победа е незабравима. Чудесно си спомням къде и как се случи и винаги ще си спомням 100-та, защото и тази година беше толкова специална: с контузията и с разбиването на рекорда на Лампкин. Говорихме си това да се случи в Япония, но не се получи. Двете събития в Андора, където спечелих 99-та си, и това в Португалия – 100-та си – са победи, които никога няма да забравя.

 

ДО -20% ОТСТЪПКА ЗА 20 МОТОЦИКЛЕТА HONDA >>

 

Сподели