Тони Боу от екипа на Repsol Honda беше коронясан за световен шампион на състезанието TrialGP в Италия. Това стана в първия от двата поредни състезателни дни в Лацате, на предпоследния кръг. Ден по-късно Боу спечели и последния кръг, вече като шампион за да покаже силата. Това бе шеста победа от осем възможни в шампионата.

Новият стар носител на колоната Тони Боу грабна 14-ата си титла на открито. Като ги добавим към предишните 14 титли на закрито, звездата на Honda Боу вече има огромните и недостижими 28 титли.

Още с победата си в първия ден, пилотът на Repsol Honda математически не можеше да бъде изпреварен и триумфира с поредната си титла. Това беше поредното състезание, в което Боу доминира. На предпоследния кръг, Боу регистрира пета победа, а за сезона има второ и трето място. Резултатите, съотнесени към тези на най-големия му съперник, гарантираха титлата. Шампионът добави още едно отличие – сребърната купа,  във вече препълнената му стая за трофеи.

Сезонът започна с битка срещу пандемията, която наложи основен ремонт на планирания календар на първенството. Това ограничи количеството предсезонни тренировки. Естествено бяха засегнати и на състезателите на Repsol Honda, които не тренираха пълноценно. Нещата се влошиха с травмата на ръката, получена в първия кръг на първенството. И въпреки всичко, Тони Боу се изправи и успя да преодолее тези несгоди, продължавайки да спечели шампионската титла в Италия.

Добавяйки към останалите 14 титли от дисциплината „на закрито“, Тони сега събра 28 световни титли, откакто започна неговото царуване започна през 2007 г. Боу кара Montesa Cota 4RT, като сега потвърди превъзходството на машината. С нея екипът на Repsol Honda доминира в тези състезания през последните четиринадесет години.

Междувременно съотборникът на Боу в Repsol Honda – японският пилот Такахиса Фуджинами завърши шампионата на 7-о място.

 

Сподели