Отборът HRC и пилотът Икер Лекуона празнуваха първия си подиум на WorldSBK за сезон 2022 г. Испанецът пресече линията трети във финалното състезание през уикенда на Катедралата на скоростта – пистата ТТ Ассен в Нидерландия.  Шави Виерге завърши състезание 2 на 9-о място и очаква с нетърпение да се върне към пълната си форма, за да използва пълния си потенциал.

Сутрешното състезание Tissot Superpole започна с малко забавен старт, заради проблем на пилот на старта. Дистанцията беше намалена до девет обиколки и бе на сухо. Лекуона се нареди на 8-о място на решетката, а Виерге на 14-о. Лекуона се бори с Риналди за 6-и към края, а после го изпревари в предпоследната обиколка. В последната взе още една позиция, за да пресече линията 5-и. Виерге стана 12-и.

Третото и последно състезание за уикенда също бе на суха писта. Благодарение на резултата си от състезанието Superpole, Лекуона се нареди пети в решетката за последното състезание от 21 обиколки, а Виерге бе 14-и.

И двамата състезатели на Team HRC направиха силен старт. Икер остана четвърти през първите завои, а Шави – девети. Той се бори с Махиас и след това с Ван дер Марк в малката група за осма позиция. В крайна сметка Виерге финишира 9-и.

Лекуона задържа пета позиция до пета обиколка, когато при инцидент с Рей и Разгатлиоглу ездачът на Team HRC се облагодетелства и временно поведе. Скоро след като бе изпреварен от Баутиста, Лекуона се справи добре, за да се задържи втори до финалните етапи. След това обаче Локатели го атакува и испанецът отбеляза много заслужено трето място. Този резултат е първия подиум на Лекуона в в дебютния му сезон в WorldSBK. Също така е първият резултат в топ три за Honda този сезон.

След първите два кръга на първенството, Лекуона държи пето място в класирането на шампионата с 50 точки, докато Виерге е осми с резултат от 30. Сега има почти едномесечна почивка преди третия кръг на WorldSBK, който ще бъде на пистата Ещорил в Португалия през уикенда на 20-22 май.

Сподели