Екипът на F.C.C. TSR Honda France спечели 40-ото състезание по мотоциклетизъм 24 часа на Льо Ман. Надпреварата е втори кръг от световния шампионат за издръжливост. Пет големи производителя се бориха за победата в надпреварата – Kawasaki, Yamaha, Suzuki и BMW, но най-силният тим  мотоциклет на пистата бе Honda. Така производителят, спечелил първото състезание 24 часа на Льо Ман се връща у дома с трофея на 40-то издание.

Надпреварата гледаха над 76 000 зрители. Мотоциклетът Honda с №5 на F.C.C. TSR Honda France, каран от Джош Хук, Фреди Форе и Ален Тешер спечели победата, като за 24 часа направи 843 обиколки по пистата „Бугати“ с дължина 4,185 км. По време на състезанието атмосферните условия бяха почти летни. Honda спечели трофея за 12-и път. Той бе представен от първия победител в надпреварата Жан-Клод Шемарен. След това той бе въведен в изцяло новата Зала на славата, в която влизат пилоти, мениджъри на тимове и известни личности, които са допринесли за историята на мотоциклетното състезание 24 часа на Льо Ман.

В това издание  на надпреварата отново имаше българско присъствие. В отбора Exteria Eko Racing бяха Мартин Чой, Мирослав Попов и Ладислав Шмерик. В началото на надпреварата екипът бе доста назад. Шест часа след старта  екипът бе изминал 190 обиколки и бе на 28 от лидерите, а на 17-ия час нашите пилоти бяха достигнали вече 35-о място, бяха направили 572 тура, на 57 от лидерите. Последен преди финала караше Мирослав Попов, който докара мотоциклета BMW на 33-о място, като екипът бе направи 777 обиколки и бе на 66-о от победителите с Honda.

Honda постигна двойна победа в състезанието от 1986 г. насам, когато спечелиха Виера Кордей и Игао. Алекс Виера също е в залата на славата. Моторът с №5 от F.C.C. TSR Honda France спечели победата пред другия мотоциклет Honda, но с №111 от отбора Honda Endurance Racing, каран от Льоблан, Жимбер и Нигон, които завършиха на обиколка след победителите. Трети на подиума бе BMW с №13 на Wepol Racing by penz13.com, каран от Майкъл Лавърти, Кристиан Айдън и Даниел Уеб.

Сподели