За пореден път пилотът на Monster Energy Honda Хоан Бареда взе първото място в много дългия четвърти етап от рали Дакар 2021. Това бе втора етапна победа на испанеца за тазгодишния Дакар. Тя го класира на второ място в общото класиране. Кевин Бенавидес също се опредстави добре и в момента е трети в генералното класиране.

След като се насочиха от бивака Вади Ад-Давасир, мотоциклетистите тръгнаха по 266-километрова връзка към старта на специалния етап с дължина 337 км. Той трябваше да ги заведе на север. След това колоната трябваше да стигне до новопостроения бивак в Риад по друга връзка от 253 км. Така общия пробег за деня бе 856 км. Специалният етап в по-голямата си част беше, върху пясъчно трасе и твърд терен. Малкото дюни по маршрута не представляваха значителни опасности. Навигацията отново изигра ключова роля.

Бареда се възползва от старта си от 30-та позиция, за да се опита да намали разликата възможно най-много на своите съперници. Испанският пилот от Monster Energy Honda Team наложи здраво темпо, за да претендира за втори триумф в Дакар 2021. Ездачът от Кастелон взе 26-ата си етапна победа. Сега е втори във временното класиране, само на 15 секунди зад новия лидер Ксавие де Солтре.

Още една прекрасна мисия от Хосе Игнасио Корнехо през този Дакар. Нивото на мотивация на чилийския пилот от Икике нараства с всеки изминал ден. Пилотът бе много спокоен на трасето и записа седмо време. Корнехо сега е девети в генералното класиране, като изостава с 8 минути.

Ако Бареда спечели етапа, то Кевин Бенавидес със сигурност направи не по-лошо каране. Аржентинецът стартира втори, излезе като бухалка от ада, отблъсквайки смело атаките на противниците. Той закара своят Honda CRF450 RALLY у дома на 14-о място, без да губи много ценно време. Бенавидес отстъпи една позиция в общото класиране на Дакар. В момента се намира на трето място, на около 3:24 зад Де Солтре и Бареда.

Рики Брабек изигра своята ръка в опит да намери някаква последователност, която може да доведе до по-добри резултати от предишните етапи. Действащият шампион в Дакар завърши в топ 20 и заема петнадесета позиция, малко над 16 минути зад лидера на състезанието.

Петият етап отново е труден. Състезателите се отправят от Риад към новия лагер на Ал Кайсумах. Ще има 205-километров специален етап от общо 456 км по разнообразен терен, включително пясък, дюни, но и по скалиста местност, която потенциално може да причини проблеми.

Сподели