Кевин Бенавидес с Honda спечели 43-ото издание на рали Дакар. Той триумфира днес в Джеда след 12 изтощителни етапа. Триумфът на Monster Energy Honda е още по-впечатляващ, тъй като победата е двойна. Втори финишира Рики Брабек, който спечели състезанието миналата година. Така заводският екип на HRC постигна втора поредна победа.

Не може да има по-щастлив финал на брега на Червено море за Monster Energy Honda Team. Това е доказателство за превъзходните качества на мотоциклета Honda CRF450 RALLY. За първи път Кевин Бенавидес спечели короната в Дакар. В последните три етапа чилиецът контролираше състезанието и успя да победи. Той финишира на 4:56 мин. пред Рики Брабек.

За първи път Honda постига двойна победа от доста години насам. Последният дубъл на финала бе успех бе през 1987 г. Тогава първи стана Сирил Невю, а втори Еди Ориоли. Франко Пико, който и днес се състезава, завърши четвърти.

Машините на Honda контролираха цялото състезание. И четиримата пилоти на заводския отбор спечелиха етапи и бяха начело в класирането.  Това важи и за двамата отпаднали от надпреварата – Начо Корнехо и Хоан Бареда. Това е исторически Дакар за конструктора с логото на крило!

Последният специален се оказа формалност за Кевин Бенавидес! Аржентинецът трябваше да отвори пътя в последните 225 км. След като изпревари основния си съперник Сам Съндърланд, наложи светкавично темпо до финала. То му бе нужно, за да се бори с Рики Брабек. Двамата съотборници позволиха на Honda да заеме първите две места на последния подиум. Етапната победа бе за Брабек, който спечели пролога и още два етапа. Бенавидес завърши  втори, на 2:17 мин.- от съотборника си.

Така Monster Energy Honda постигна своя невероятен триумф в 43-ия Дакар през 2021 г.

Сподели