Нов успех за пилотите на Monster Energy Honda Team. За трети път машините заемат първо и второ място в етап на рали Дакар 2021. С приключването на първата третина на състезанието, състезателите на Monster Energy Honda се стремят да консолидират позиции, които ще им позволят да атакуват победата през втората половина на състезанието. Затова отново мотоциклетите Honda CRF450 RALLY, карани от Кевин Бенавидес и Хосе Игнасио Корнехо заеха първите две места в петия етап.

Керванът „Дакар“ продължи от столицата Рияд към североизточната част на Саудитска Арабия, насочена към новия бивак в Ал Кайсумах. Този лагер не беше планиран първоначално, но беше добавен само няколко дни преди началото на ралито. След като излязоха от Рияд, пилотите имаха 72 км за връзка до старта на специалния етап от 456 км. След това имаше още 268 км за връзка до бивака в Ал Кайсумах.

Навигацията отново се оказа взискателна, особено за състезателите, водещи колоната на мотористите. И това бе не само за тези, които отваряха трасето, но и за противниците, атакуващи от по-благоприятни позиции отзад. Трасето бе върху твърд, а понякога и каменист терен. После имаше участъци от пясък, а последните километри на етапа дори включваха няколко дюни.

Кевин Бенавидес спечели убедително победата, след свирепо даване на газ от старта до финала. Той даде всичко, като по този начин аржентинският пилот на Monster Energy Honda излезе начело в общото класиране с аванс от 2:31 мин. пред втория. Това бе четвърта етапна победа за състезателите на Honda тазгодишния Дакар. Бенавидес стана третият пилот от марката, който повежда в класирането след Рики Брабек и Хоан Бареда.

Хосе Игнасио Корнехо също помогна за двойния успех на Honda. Чилиецът, който отваряше трасето за голяма част от 456-километровата дистанция, направи страхотно преследване с няколко от най-близките си съперници. Сред тях бе и Бенавидес. Нещо повече – Корнехо водеше по голяма част от дистанцията, но бе изпреварен от Бенавидес към края на етапа и завърши втори, точно с една минута зад своя съотборник. Корнехо е на трето място в общото класиране.

Беше сложен ден както за Хоан Бареда, така и за Рики Брабек. Те стартираха с интервал от 43 минути, но дуото на Monster Energy Honda загуби няколко минути заради някои грешки в по-навигационните секции. В крайна сметка американецът завърши на 12 минути зад Бенавидес, а испанецът се прибра с 19 минути пасив.  Шестият етап ще предшества деня за почивка в Ха’ил и включва специална въртележка, която е на 100% в пясъка, със значителни дюни, които могат да предизвикат проблеми и емоции. Състезателите трябва да изминат дълъг 448 км специален етап. След като се върнат в Ха’ил, състезателите са изминали 618 км.

Сподели