Пилотът на Repsol Honda Марк Маркес споделя за възстановяването си от операцията на дясната му раменна кост и как е стигнал до този момент:

 

„Получих много окуражителни съобщения от вас, феновете. Те са много ценни, особено в моменти като този. Искам да ви кажа как върви възстановяването ми.

Идеята, че може би трябва да направя още една операция, беше от септември миналата година. Периодично проверявахме ръката ми, за да видим развитието на фрактурата след третата операция. Когато настъпи предсезонната подготовка, исках да се убедя, че мога да го направя, като моето мото беше фразата „силата е в ума“. Но когато започна сезонът, разбрах, че ограниченията са много големи. Идеята ми беше да се състезавам през целия сезон, тъй като костта не беше сто процента консолидирана от третата операция. Същевременно знаех ограниченията и скривах дискомфорта, за да избягвам всекидневните въпроси. Само най-близките ми знаеха за ситуацията.

Определящият момент настъпи около Гран при на Франция, когато всичко беше подготвено за 3D сканиране. Взехме решение за нова операция. Операцията в САЩ ме изненада много, поради начина, по който бяха планирали предоперативния и следоперативния период. Тя е много различна от Испания. Следоперативният период беше много бърз. Веднага ме изписаха, имах разрешение да летя и успях да се върна у дома. Подготовката, от друга страна, беше много старателно планирана и всичко беше направено добре предварително.

Преди операцията бях в много добро настроение, но в часовете след това се почувствах по-зле, заради упойката и от болката. Бях зле два-три дни. Тъй като това не беше първият път, когато ръката ми беше оперирана, вече знаех как ще се развият нещата, че болката е нормална и че ще отшуми по-късно .

Сега се чувствам доста добре, защото няма болка. Все още имам обездвижена ръка и правя леки пасивни упражнения за раздвижване. Чувствам се мотивиран, защото усещането е добро и съм готов да започна възстановяване, веднага щом лекарите ми кажат. Искам да видя дали ръката ми работи както трябва.

Сегашното ми чувство е надежда. Поради начина, по който карах и се състезавах, не виждах себе си да карам мотоциклет за дълго – може би още година или две. След интервенцията в Рочестър, надеждата е, че мога да продължа да се състезавам без болка и да се забавлявам на мотора.

Чакам рентгенова снимка след шестата седмица. В зависимост от резултатът от тази рентгенова снимка, ние ще изберем пътя за възстановяване. Дотогава се наслаждавам малко на почивка, защото все още не можем да започнем възстановяване на 100 процента.

В момента, въпреки че изглежда, че имам много свободно време, планирам всеки ден добре. Ставам рано и се разхождам час и половина. След това се опитвам да се занимавам с разговори с екипа, със семейството си или с неща около къщата. Следобед започнах леко да работя върху долната част на тялото и малко върху лявата си ръка.

Понякога спирам да мисля за мотивацията. В моя случай единственият извод, до който стигам, е, че при мен всичко идва от страст и ентусиазъм. Тя остава същата, каквато е била повече от десет години. Кара ме да мисля, че трябва да се забавлявам и да се състезавам на добро ниво, без да страдам или да изпитвам болка.

Трябва да кажа, че не съм сам по този път към възстановяването. Подкрепиха ме състезатели като Алекс Кривие – който премина през нещо подобно, Алберто Пуич – който е човекът, с когото имам най-близък контакт, защото той е и мениджър на екипа на Repsol Honda. А също и с Мик Дуан, защото е имал няколко тежки контузии. Те са хората, които ме съветваха най-много и аз им благодаря за подкрепата.

Има и отправна точка в лицето на Рафа Надал. Дори когато хората смятаха, че е свършил, той успя да преодолее болката и да победи отново. Бях с него на Мадрид Мастърс 1000. Знам всичко, което е претърпял и затова той е отправна точка за мен. Защото въпреки че не е в най-добрата си форма, той е способен да печели турнири като Ролан Гарос. Спомням си, че на една пресконференция той призна, че болката е променила настроението му и го разбирам.

Искам още веднъж да ви благодаря за подкрепата, която получавам от всички вас. Обещавам, че ще направя всичко по силите си, за да се състезавам отново и да се наслаждаваме на хубавите моменти заедно.“

Сподели