Пилотът на Repsol Honda Марк Маркес е новият лидер в шампионата в MotoGP. Той спечели победата в Гран При на Испания на пистата Херес в драматично състезание. На подиума му асистираха Йохан Зарко и Андреа Яноне.

От първа позиция стартира Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol), но Хорхе Лоренсо взе старта, следван от миналогодишния победител на Херес Дани Педроса (Repsol Honda), от стартиралия за осми пореден път от първа редица Зарко, както от Кръчлоу и Маркес. Световният шампион Маркес потегли от втора редица, като за първи път от идването му в клас MotoGP през 2013 г. той не се квалифицира на първата линия на Херес. Това, както се оказа по-късно, не беше от особено значение. Много скоро той стана 3-и, а докато Педроса притискаше лидера Лоренсо, Маркес успя да излезе на втора позиция, а след това да задмине пилота на червения мотоциклет. Така 16 тура преди края Маркес излезе начело. Кръчлоу катастрофира, а скоро го последва и Алекс Ринс. Лидерът в класирането до преди старта на Херес Андреа Довициозо успя да се пребори за място в челото, изпревари Педроса и мина пред него.

Маркес се откъсна напред, а зад него Довициозо, Лоренсо и Педроса, започнаха да се „боричкат“ за по-предна позиция. Дови изпревари Лоренсо, но последният реши да си върне позицията във върха на завой 6, като опита атака от вътрешната страна. Там обаче беше Педроса, който караше в траекторията си и Лоренсо го удари. Дани падна, а мотоциклетът му беше насред пистата. Лоренсо обаче продължи да играе на кегли със съперниците си. След като помете Педроса, като от рикошет, той удари и Дови и  изхвърли съотборника си извън трасето. Така и за тримата състезанието приключи.

Маркес, който бе на огромна преднина пред Зарко, безпроблемно спечели състезанието. Това е втората му поредна победа за сезона след миналото състезание в Тексас, както и 37-а в шампионата. Така той поведе със 70 т. в шампионата пред Зарко с 58. За втори път след Аржентина французинът е на подиума този сезон. Най-щастлив обаче беше Андреа Яноне, тъй като за първи път в кариерата си печели два поредни подиума. Още един пилот на Honda влезе в топ 10 – завършилият девети завърши Франко Морбидели от екипа на EG 0,0 Marc VDS Honda.

Маркес триумфира с Honda в Херес

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИЖТЕ НОВИЯ Z125MAK MONKEY >>

Сподели