След триумфа на Марк Маркес в Тайланд и спечелването на 8-ата му титла, статистиците побързаха да извадят нови факти. Тази победа на пистата Чанг е 150-а за  Honda в клас MotoGP. Това прави марката най-успешния производител във висшия клас.

За звездата на Honda Марк Маркес, 2019 година беше една от най-последователните до този момент. От 15 старта, в 14 състезания той е на първите две места. Само веднъж не е печелил точки – в Остин, когато падна. В резултат неговите 325 точки след 15-ия кръг са повече, отколкото той е събрал в предишните си шампионски кампании за 2016, 2017 и 2018.
Маркес е водил тази година в 218 обиколки. Само веднъж този сезон завърши на второ място с повече от три десети от секундата разлика от първия. Всъщност три от петте му завършвания на второто място бяха с по-малко от 0,050 сек. от първия. Решителността на Маркес да вземе победа бе показана и на Бурирам, когато той се бори с Фабио Квартараро до финала, като го изпревари на последната обиколка.
Досега Маркес има 9 поледи, но не всички са с малки разлики. Четири от тях са спечелени с повече от две секунди. Най-убедителния успех бе в Аржентина, когато той доминира и спечели с почти десет секунди преднина.

Сподели