Тестът на пистата Харама в Испания послужи за установяване на първите впечатления на пилота по отношение на производителността, за да може компанията да работи за възможно най-доброто възобновяемо гориво през сезон 2024 на MotoGP.

Осемкратният световен шампион Марк Маркес направи тестове на пистата Харама край Мадрид. Той завъртя 12 обиколки на Honda RC213V-S, като неговият мотоциклет от MotoGP, бе задвижван от биогориво, произведено от Repsol в Технологичната лаборатория на изследователския център на мултиенергийната компания. Целта е поддържане на същата производителност на пистата, като същевременно значително се намалят нетните емисии на CO2.

Използвано е усъвършенствано биогориво, което предлага на пилота на Repsol Honda същата производителност, както при традиционното гориво. С този тест енергийната компания се придвижва една крачка напред към въвеждането на възобновяеми горива в света на конкуренцията, без да се засяга работата на двигателя.

Маркес даде обратна връзка, така че инженерите на HRC, заедно с изследователите на Repsol, да могат да интерпретират и оптимизират работата на този вид възобновяемо гориво. Организаторите на MotoGP са създали календар, в който състезанието трябва да използва минимум 40% неизкопаеми горива от 2024 г. до достигане на 100% от 2027 г.

Repsol работи върху разработването на биогорива от много години с намерението да ги превърне в реална алтернатива. Тя допълва други начини за декарбонизиране на транспорта, като електрификация или възобновяем водород, за намаляване на емисиите през следващите години.

 

Сподели