Пилотът на Repsol Honda Марк Маркес отново е световен шампион при кралете. Той спечели Гран При на Япония на пистата Мотеги и триумфира за 7-и път в кариерата си и за 5-и във висшия клас.

Маркес спечели своята титла и в дома на Honda – Гран При на Япония на пистата Мотеги. Той финишира първи след дълга битка с Андреа Довициозо, който бе основният му съперник за първото място. Италианецът обаче падна на завой 10 две обиколки преди края и поднесе на тепсия титлата на Маркес.

Довициозо направи перфектен старт от първа позиция, следван от  Йохан Зарко и Джак Милър, които бяха на първа редица. Маркес също се изстреля от 6-о място и стана 3-и, като изпревари Милър на завой 9. Кал Кръчлоу (LCR Honda CASTROL) също изпревари Милър, като догони Маркес и Дови. Валентино Роси  направи отличен старт от 9-а позиция и стана 4-и, като задмина Милър на завой 11. Маркес и Кръчлоу преследваха Довициозо, който правеше бързи обиколки. Кал дори изпревари Маркес за известно време, но испанецът си върна второто място. 11 обиколки преди края Маркес изпревари пилотът на Ducati и поведе, но при излизането на финалната права мина през бордюра, стъпи в тревата и на правата загуби лидерството от Довициозо. В същото време Роси доближи първите трима, а Алекс Ринс бе вторият най-бърз пилот след Дови. Яноне също се опита да мина напред, но катастрофира на завой 10.

Четири обиколки преди края Маркес атакува отново Довициозо и го изпревари. Преди това италианецът бе направил най-бързата обиколка в състезанието. След това дойде най-важният момент за титлата, в който Дови натисна, за да скъси дистанцията с Маркес, но загуби контрол на предницата на неговия GP18 на завой 10 и падна. Така Маркес без притеснение финишира първи, след като имаше преднина пред Кръчлоу и Ринс. Това бе 8-а победа на Маркес за сезона, с която грабна 7-ата си титла и 5-а във висшия клас. Кръчлоу взе второто място, като така на първо и второ място на полиума имаше две машини Honda. Британецът изпревари Ринс с по-малко от 2 десети.

Дани Педроса (Repsol Honda) пресече финала 8-и в последното си състезание в Япония.  „Малкия самурай“ бе с 5 сек. пред 9-ия – Данило Петручи.

 

Сподели