Шампионът Марк Маркес спечели и състезанието за Гран при на Франция на Льо Ман в MotoGP. Победата на Маркес беше № 300 за производителя Honda във висшия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Пилотът на Repsol Honda триумфира в битка с Андреа Довициозо и Данило Петручи. Двамата завършиха втори и трети. Петручи се опита да атакува Марекс след старта, но в първия шикан начело бе испанецът. Обиколка по-късно Петручи пробва нова атака, но тя бе неуспешна. След което той загуби темпо и изостана до 5-о място.

Джак Милър обаче не остави шампиона да се откъсне напред. В 5-ата обиколка той дори го изпревари. Лидерството на Милър продължи само 2 обиколки. На шикана Дънлоп, Маркес си върна лидерството и от този момент нататък започна да се откъсва напред.

В същото време Милър бе застигнат от Довициозо, който в началото бе изостанал до 7-а позиция. Дови го изпревари в средата на дистанцията, но нямаше отговор на темпото на Маркес. Андреа трябваше да се защитава от атаките на Петручи, който отново имаше конкурентно темпо. Така двамата оформиха местата на подиума.

Милър завърши 4-и, като в края трябваше да се отбранява от атаките на Валентино Роси. На това трасе Доктора не се представи на очакваното ниво, като усилията му стигнаха едва за 5-ото място.

Победата на Маркес бе 47-а във висшия клас и и всичките той е постигнал с Honda. Той се изравни със съотборника си Хорхе Лоренсо. Двамата сега са на 3-о място листата за всички времена на кралския клас. Лоренсо завърши 11-и. Преди него е Кал Кръчлоу от сателитния тим на Honda.

Маркес увеличи преднината си във временното класиране с 8 т.  Honda води убедително в шампионата на конструкторите.

Сподели