От 11-ти до второто място! Това е резултатът за Алекс Маркес в Гран при на Арагон във висшия клас. Това втори пореден подиум за пилота на Repsol Honda и първи на сухо време във висшия клас.

Алекс Маркес за пореден път направи безупречно състезание, която се бори за първа победа до края. Той показа страхотната си форма още на Warm Up сесията сутринта преди старта. Алекс показа стабилно темпо със своята Honda RC213V. При старта, когато светлините угаснаха, Алекс се изстреля напред и веднага спечели шепа места, за да премине в топ 10. За кратко Алекс се бори с Андреа Довициозо. Бързо изпревари звездата на Ducati и продължи своя рейд напред. Следващият, който изпревари бе Милър.

Темпото на Алекс бе блестящо. Той бе най-бързият пилот на пистата, като си проби път пред двамата от Petronas Yamaha, за да стигне до подиума за втора поредна седмица .

Припомняйки си славните дни като пилот в Moto3 и Moto2, Алекс Маркес се озова в битка с Алекс Ринс за победата. Притисна пилота на Suzuki в първия завой на последната обиколка. Но явно прецени, че е по-добре да завърши за втори път на подиума, вместо да рискува и леко се успокои. Второто място и е първият подиум на Алекс за сухо време в MotoGP и 850-ият за Honda във висшия клас. Спечелените 20 точки за второто място преместват Алекс на 12-та позиция в класирането и е заедно с Брад Биндър с 67 точки в класирането на „Новак на годината“.

В първата десетка в Арагон имаше още две машини Honda. Такаки Накагами (LCR Honda Idemitsu) продължи с рекордните си 100% финиширания в топ 10 през сезона. Той стана 5-и за втори път тази година.  Кал Кръчлоу (LCR Honda Castrol) стана 8-и, като за втори път британецът завършва в топ 10 през този сезон.

Пак на състезанието в Арагон, Honda стана първият производител, който постигна победи със 100 различни състезатели във всички класове от Гран При. Хауме Масия с Honda NSF250RW триумфира в Moto3. След първата победа на австралиеца Том Филис в Гран при на Испания през 1961 г., Масия бе стотният различен победител за Honda, като между тях има 799 победи в Гран при.

Така Honda демонстрира „Силата на мечтите“, с които  основателят на компанията Сойчиро Хонда декларира през 1954 г., че Honda ще се състезава на ТТ на остров Ман. От това време досега Honda стана най-успешната мотоциклетна марка.

От 100 победителя, 31 пилоти са печелили с Honda във висшия клас – 500 куб. см и MotoGP. Те са взели общо 30

9 победи. Най-успешните са Марк Макес (56), Мик Дуън (54), Дани Педроса (54), Джим Редман (45) и Майк Хейлууд (41).

Тези 100 пилоти са печелили с легендарни машини, като NSR500, RS125R и RS250RW. Всяка от тях има повече от 100 победи в своите класове. Те са спечелени от Мик Дуън, Валентино Роси, Уейн Гарднър, Фреди Спенсър, Дайджиро Като, Макс Биаджи, Лорис Капироси и Нироши Аояма.

В четиритактовата ера Honda RC211V има победи с 10 различни пилоти във висшия клас. С машината NSR500 успех са постигали 16 различни състезатели. Това е единственият мотоциклет, донесъл успех на толкова пилоти.

Honda има 62 световни титли – 21 във висшия клас при пилотите, 16 в 250 куб. см,  18 в 125 куб. см и Moto3, 6 в 350 куб. см и една в 50 куб. см.

 

Сподели