Марк Маркес (Repsol Hоnda) отново е световен шампион. Той спечели победата в Гран при на Тайланд и сложи короната. Испанецът направи наистина шампионско каране. През цялата дистанция лидер бе Фабио Куартараро, а Маркес го изпревари на 3-ия завой на последната обиколка, за да финишира като победител и да грабне 6-ата си титла при кралете и общо 8-а в 12–годишната си кариера в шампионата.

На старта Куартараро се изстреля от първа позиция, а веднага зад него се залепи Маркес. Трети бе Маверик Винялес, следван от Андреа Довициозо. Италианският пилот бе основният претендент за титлата, но той така и не намери път да мине по-напред.

При влизането във втората обиколка, Маркес направи една атака на Куартараро и почти го изпревари. Французинът обаче си върна позицията и двамата се залепиха един до друг. Дуетът Куартараро – Маркес се откъсна напред. Те отвориха сериозна преднина пред Винялес, а Довициозо бе далеч назад – 4-и. Винялес и Дови бяха извън спора за победата.

Пилотите в колоната почти не променяха позициите си. Само Алекс Ринс  изпревари движещия се пред него Валентино Роси. Темпото на Доктора спадна и Ринс без проблеми го задмина. После направи същото и с Франко Морбидели и стана 5-и.

В последната обиколка Маркес опита отново атака на завой 3. Този път се получи, тъй като той насочи своята Honda до  върха, а след това се изстреля напред към завой 4. Quartararo беше много бърз в последния  сектор, но не можа да ес противопостави на Маркес. Така той отново се размина с победата и стана втори. Трети бе Маверик Винялес.

 

За Маркес този шампионат е един от най-успешните в MotoGP. Той има 325 точки четири състезания преди края. Комбинацията Repsol Honda, мотоциклетът Honda RC213V и Марк Маркес има през сезона 9 победи, 14 подиума, 9 първи позиции. Само веднъж Маркес не е бил на подиума този сезон.

Маркес продължи да пише историята в мотоциклетизма

 • Маркес е пилотът с най-много титли във висшия клас на 26 години – 8
 • Най-младият 6-кратен световен шампион – 26 години и 231 дни
 • Най-младият пилот с 8 световни титли – 26 години и 231 дни
 • Маркес е един от тримата пилоти с 6 и повече титли във висшия клас след Валентино Роси – 7 и Джакомо Агостини – 8.
 • Маркес е един от 6-те пилоти с 8 или повече титли във всички класове – след Карло Убиали (9), Майк Хейлууд (9), Валентино Роси (9), Анхел Нието (13) и Джакомо Агостини (15)
 • Маркес е спечелил всичките си шампионски титли с Honda
 • Маркес е най-успешният пилот на Honda във висшия клас с 6 титли, като изпревари мик Дуън с 5.
 • Маркес е печелил най-малко по 5 Гран при в последните 7 поредни години, като подобри рекорда на Валентино Роси (2001 до 2006) и Джакомо Агостини (1967 – 1972). Те са печелили най-малко по пет Гран при в 6 поредни години.
 • Маркес е рекордьор по първи позиции във висшия клас – 61.
 • С 9 победи в MotoGP, Маркес е печелил повече победи от който и да е пилот през този сезон. Освен това печели и най-много подиуми – 14, а също и най-много първи позиции. – 9.
 • Марк Маркес и спечели 17% от всички състезания в MotoGP от влизането на класа през 2002 г.
Сподели