Тим Гайсер от отбора на HRC спечели и двата манша на MXGP на Латвия, за да удължи серията си от победи в отделните надпревари до пет и да увеличи преднината си на върха в шампионата до впечатляващите 66 точки.

В един много мокър ден на трасето в Кегумс, на 50 км южно от Рига, Гайсер пое контрола и на двете състезания в поредното си впечатляващо каране при в трудни условия. Дъждът направи трасето бавно, като осигури повече коловози и неравности. Те бяха предизвикателство на най-добрите състезатели по мотокрос на планетата. След като спечели второто мото в Португалия и двете състезания в Трентино, Гайсер доказа, че може да се справи с всякакви условия с перфектно каране в мокрия пясък в Латвия.

Той влезе в първия завой добре, в първата петица и в двата манша. До края на първата обиколка беше съответно на трето и второ място. С най-силната си езда на най-равното трасе, словенският състезател отдели време да измисли къде да направи своята атака. Така той излезе начело след изпреварвания в две последователни обиколки.

Втората надпревара премина още по-добре, тъй като Гайсер влезе в първия завой на второ място. Той отново се настани на перфектна позиция да дебне плячката си и да направи атака в точния момент. Тъй като условията на трасето ставаха все по-трудни, това се случи по-рано в състезанието. Другите се бореха да запазят скоростта си и той поведе в шестата обиколка. Оттам Тим контролираше състезанието, вземайки победата, общата победа, носеща му максималните 50 т. и така допълнително увеличи преднината си в шампионата с повече от два спечелени манша разлика – 66 т.

За съжаление, съотборникът на Гайсер – Мич Евънс не се радваше на такъв успех. Проблемите му във втория и първия завой, съответно в двата манша, му донесоха тежка битка да влезе в топ 10. В първото състезание той се бореше с другите пилоти и стигна до 17-о място, но грешка го върна отново назад и той стана 19-и.

Нещата вървяха малко по-добре във второ състезание. Той премина първата обиколка на 16-то място, въпреки спирането в първия завой. Това му даде платформа, за да пробва да се придвижи в топ 10. Той стигна до 10-то място, но не успя да се задържи там и завърши на 12-то място.

И двамата състезатели имат още един уикенд почивка в MXGP, преди да се отправят към Италия за престижното предизвикателство Маджора на 7 и 8 май. Миналата година дъждът бе много силен на това трасе. Сега всички се надяват на по-добро време. Гайсер ще се опита да запази своята победна серия и да запази преднината си в световно първенство по мотокрос през 2022

Сподели