Точно на 25-ия си рожден ден Тим Гайсер от екипа на HRC „запали свещите“ над финалната линия на трасето в Афионкарахисар в Турция. Той спечели победа във втория манш на състезанието м турския град и си осигури отново място на подиума. Като цяло той увеличи и преднината си в точките в класирането за световния шампионат по мотокрос.

Във второто състезание на същото трасе в Турция битките бяха оспорвани както и в неделя. Гайсер се включи в още една страхотна битка, за да надделее над своите съперници и да запише още една победа.

В първия манш словенецът не стартира най-добре, но си проби път напред в първата обиколка, за да се озове бързо на четвърто място. Въпреки многократните опити, той не успя да подобри позицията си. Друг състезател катастрофира пред него и той стана 3-и. Обиколките напредваха и изглеждаше, че така ще се развие останалата част от състезанието. Въпреки това, в последната обиколка имаше драма. Лидерът падна, но веднага щом Гайсер излезе на второ място, избра да мине от външната линия на един завой, което го прати обратно на трето, където той разочарован премина финала.

Подобно на състезанието в неделя, това добави допълнителна мотивация на пилота за втория манш. Още на старта Тим атакува със своят Honda CRF450RW и излезе трети. Първите трима направиха невероятно темпо, но Гайсер реши да не остави на пилотите отпред никакво време да си поемат дъх. Напрежението му в крайна сметка се отплати, тъй като в седмата обиколка той наложи темпо и показа силата, като излезе на второ място. Знаейки, че трябва да продължи да натиска, след две обиколки той бързо се пребори за първата позиция и тогава наистина показа пълния си потенциал на леко промененото трасе в Афион. В последните пет поредни обиколки Гайсер се измъкна от съперниците си, като времената му бяха с половин секунда по-бързи. Това му позволи да премине финала с над пет секунди преднина.

Заради третото място в първия манш, той не можа да бъде на първото място на подиума, но остана втори. Гайсер също увеличи шампионската си преднина от 13 на 28 т. в средата на сезона и се направи заслужен подарък за рождения ден.

Сега има един почивен уикенд, преди керванът да се отправи към италианския остров Сардиния за 10-ия кръг на 19 септември. Риола Сардо е мястото, което въпреки че ще бъде ново в календара на MXGP. Това е трасе, на което Гайсер е карал много пъти по време на зимната си подготовка и то му харесва. Това му дава още една възможност да спечели повече маншове и потенциално да увеличи точките си в класирането.

Сподели