Тим Гайсер от отбора HRC завърши сезона, както го започна преди шест месеца. Той спечели MXGP на Турция в и завърши този невероятен световен шампионат MXGP 2022 на високо ниво. В крайна сметка това беше 10-ата победа в Гран при за този сезон и неговият подиум № 100 в кариерата. Това беше подходящ финал на още една рекордна година на трасето в Афионкарахисар в Турция.

В първото състезание малко падане във втория завой означаваше, че Гайсер стартира точно от задната част на колоната. Това наложи да поработи много здраво на трасето, което не беше лесно за преминаване. Постепенно, всяка обиколка той се придвижваше все по-напред и скоро беше в челната петица. Точно когато изглеждаше, че четвъртото място ще бъде неговият таван, той направи най-бързата обиколка в състезанието и стигна чак до трето място с обиколка до края. В това се оказа решаващо, като #243 направи своя ход и пресече линията 3-и.

Знаейки, че ще трябва да подобри това във втория манш, той направи много по-добър старт и скоро се бореше за позициите на подиума. Знаейки, че всичките му основни съперници са зад гърба му, петкратният шампион просто трябва да поддържа ритъм и  и да се опитва да изпревари състезателите, когато може. На половината дистанция тази стратегия го премести на второ място. Въпреки че не беше необходимо, словенецът се опита да догони лидера и още една най-бърза обиколка от състезанието го отведе почти в обсега на атака. Времето обаче изтече и той се задоволи с второто място. То обаче му донесе 10-ата победа в Грлан при. Това беше един наистина невероятен шампионат!

В деня, изпълнен с възходи и падения, съотборникът му от Team HRC Мич Еванс доказа, че може да се бори с най-добрите, водейки няколко обиколки в първия манш. След това се бори за лидерството и във второто състезание. За съжаление и в двете състезания той не успя да поддържа това ниво и трябваше да се оттегли от второ състезание след катастрофа точно преди финалната линия.

С няколко седмици почивка преди Motocross of Nations, австралиецът има време да си почине и да се възстанови, преди да се подготви за най-голямото събитие в календара на мотокроса, когато „Олимпиадата по мотокрос“ се провежда в Ред Бъд, Съединени щати на 24-25 септември.

Що се отнася до Гайсер, той ще си вземе заслужена почивка, преди да подготви атаката си за титлата през следващата година, където ще се опита да стане шесткратен шампион и да се запише още по-далеч в историческите книги на световния шампионат по мотокрос.

 

Сподели