Пилотът на HRC Тим Гайзер постигна втора поредна победа в световния шампионат по мотокрос в клас MXGP. Словенецът триумфира в Гран при на Франция, като спечели убедително и двата манша. Нещо повече, през целия уикенд той доказа, че е най-бързият ездач на трасето. С четирите си поредни спечелени манша, Тим намали разликата от първия в класирането на шампионата MXGP Антонио Кайроли само на 10 т.

Гайсер бе много уверен на сложното и твърдо трасе в Сен Жан д’Анжели с дължина 1620 м. След като спечели двете надпревари в Португалия миналия уикенд, Тим знаеше, че с още едно добро представяне ще влезе отново в битката за първото място в шампионата. С твърда повърхност, подходяща за неговия стил на каране, той и неговият Honda CRF450RW бяха най-бързи във всяка сесия в събота и след това го подкрепиха в неделя с две победи в отделните маншове, където напълно контролираше състезанията.

В първото словенецът бързо се премести в челото и бе в топ 5 на старта. След няколко спринтови обиколки излезе начело със сериозна преднина. Така стигна първи карирания флаг. След него финишираха Кайроли и Арно Тонус.

За второто състезание Гайсер трябваше да работи малко повече. Направи лош скок и се срина до 10-то място. После атакува и излезе 4-и след една обиколка, а след това постепенно се прокрадваше към челото с бърза и майсторска езда. Така Тим отново излезе начело и спечели. След него финишира Ромен Февър, а трети бе Тонус. За Гран при на Франция на подиума бяха Гайсер, Тонус и Февър.

От трасето в Сен Жан д’Анжели Гайсер взе важни 50 точки, като намали разликата в класирането на шампионата на MXGP само с 10 точки от Кайроли. До края остават още 11 кръга. Следващият старт е на 8 и 9 юни в Орльонок, Русия. Трасето там е отново на хълм, с камениста твърда повърхност, много подобна на тази този уикенд във Франция. Това означава, че Гайсер отново ще има предимство. Ако успее да запази формата си след паузата от две седмици, той може да продължи серията си, в която спечели 6 от последните 8 манша в шампионата.

 

Сподели