С победата си в Австралия, 8-кратният шампион Марк Маркес стана най-успешният пилот на Honda в историята на марката. На домашното състезание за Honda в Япония, на пистата Мотеги, Маркес се изравни по брой на победи – по 54 с Мик Дуън и с бившия си съотборник Дани Педроса. Само седмица по-късно вече стана рекордьор на Филип Айлънд с 55-а победа във висшия клас с Honda RC213V.

От 1998 г. австралиецът Мик Дуън държи рекорда за най-успешен пилот на Honda, след като спечели своята 54-а победа в Аржентина.  Той празнува тогава и петата си поредна титла с мотоциклета NSR500. Рекордът на Дуън бе недостижим за всички пилоти на Honda повече от 20 години. От своя страна австралиецът отмъкна рекорда на Фреди Спенсър от 80-те години.

Като Мик Дуън, Маркес влезе с гръм и трясък във висшия клас. Неговата първа победа бе през 2013 г. в Остин. Тогава той подобри 30-годишния рекорд на легендата на Honda Фреди Спенсър, като стана най-младият победител във висшия клас. Със своите 125 старта в кралския клас, Марк Маркес бе на върха на подиума 55 пъти. Той е бил на подиума в 75% от състезанията от дебюта си в MotoGP през 2013 г.  Само двама имат повече победи при кралете от него – Валентино Роси с 89 и Джакомо Агостини с 68.

26-годишният пилот от Сервера спечели победа №300 за Honda във висшия клас. Марк Маркес спечели победа във Франция, като продължи историята за успеха при кралете за Honda, който започна през 1966 г. с Джим Редман. Той спечели общо 45 състезания за Honda.
Заедно с това, че държи рекорда за победи при пилотите на Honda във висшия клас, Маркес е и най-успешният мотоциклетист на Honda в шампионата. Във висшия клас той има 62 първи позиции, с 4 повече от Мик Дуън. На Маркес му трябват още 9 подиума, за да се изравни с рекордните 112 подиума във висшия клас на Педроса с Honda.
С две състезания, които все още остават до края на сезон 2019,  Марк Маркес с неговите 375 точки е само на девет, от това да изпревари рекорда на Хорхе Лоренцо с 383 т. от един-единствен сезон във висшия клас.

Сподели