Американският ездач на Monster Energy Honda Рики Брабек направи автентичен преврат на четвъртия етап от ралито Дакар. Той не само спечели етапа, но и стана лидер в общото класиране. Неговите съотборници Кевин Бенавидес и Пауло Гонсалвеш са в топ 10.

Това бе първият маратонски етап от тазгодишния Дакар. Останалите 124 мотоциклетисти по трасето от Арекипа до Мокегуа имаха ранен старт, за да покрият отварящата 85 км връзка преди първата част от 205-километровата специална отсечка. Денят бе студен и с висока влажност както в града, така и в планинските райони. Рики Брабек атакува и бе най-бърз в етапа. След неутрализацията с 54 км, втората част на специалния етап от над 146 км се оказа още по-успешен за американеца, финиширал с 6:19 мин. пред втория в етапа – миналогодишния победител Матиас Валкнер. Рики изпревари с 20 минути предишния лидер в общото класиране, Пабло Куинтанила. Така Брабек триумфира за втори път в етап след победата си през 2017 г. в пробега между Ла Пас и Уюни. За първи път американски мотоциклетист води в общото класиране в най-тежкото рали в света.

Останалите от екипа на Monster Energy Honda също се представят добре. Пауло Гонсалвеш продължава да подобрява класирането си в Дакар и  то само месец след операция на далака му. Португалецът стана 6-и за деня и вече е 8-и в общото класиране. Кевин Бенавидес заема девето място на финала, едно място зад съотборника си Начо Корнехо. Кевин е 6-и във временното класиране.

В лагера в Мокегуа ездачите си починаха и се подготвиха за втория маратонски етап. Те обаче бяха оставени без сервизна помощ и трябваше да се справят сами с поправките по моторите си. Техническа помощ ще имат едва днес, на финала в бивака в Арекипа, където на 12 януари ще бъсе и почивният ден. Преди това обаче, в 5-ия етап те трябва да изминат днес общо 776 км, от които специален етап от 345 км.

 

Сподели