Пилотът на Team HRC Келвин Вландрен стана 10-и и помогна на тима на Холандия да спечели за първи път Мотокроса на нациите (MXoN). Световният шампион Тим Гайсер с Honda стана първи и втори в двата манша, в които участва. Така той спечели победата в клас MXGP. Така взе още една награда през тази година. Словенецът освен това спечели два холшота с неговият Honda CRF450RW в трудните условия на мокрото пясъчно трасе, което е на легендарната писта в Ассен.

Проливният дъжд се изля на трасето за една нощ. Продължи и през целия ден, като добави допълнителни трудности. Организаторите изсипаха 26 000 куб.м пясък върху пистата. Въпреки ужасното време, пистата беше наистина добра и за трите манша.

За Вландрен дори големите количества дъжд не можеха да влошат настроението му, тъй като Холандия беше на подиума, за да прегърна трофея „Чембърлейн“. Като пилот от MX2, той кара първите две състезания срещу 450-кубикови машини. Въпреки недостига на мощност, той взе две 10-и места. Това бе достатъчно за второто място в клас МХ2. Освен това те осигуриха почти 30 т. на холандците  и  чифт резултати от 10-то място, което беше достатъчно добро за второ място в класа. Тези резултати също помогнаха на холандците да спечелят с почти 30 точки, тъй като те взеха убедителни победи като домакини. Това реванш за Вландрен, който се контузи през миналата година на MXoN. Холандската федерация взе правилното решение при избора на пилота на Honda CRF250RW.

Докато Вландрен помагаше на Холандия, Гайсер също помогна малко на Словения да влезе в историята. Победата му в състезанието в мото MXGP + MX2 бе първа за тази страна в MXoN. Пилотът на HRC грабна холшота, но беше избутан във втория завой и трябваше да прекара първата половина на манша в търсене на начин да се върне като лидер. Той направи страхотна атака и спечели манша и доказа за пореден път, че е най-бързият пилот 450 кубика за 2019 г. Във третия манш той отново грабна холшота и поведе в първите три обиколки преди да го избутат две места назад. Той се прегрупира бързо и се опита да си върне преднината. Въпреки че направи най-бързата обиколка на състезанието, Тим не можа да направи изпреварване, за да стане първи и остана на второ място. Трите му точки обаче бяха наполовина повече от следващия мотоциклетист в клас MXGP. Така Гайсер добави още една награда към вече спечелената световна титла.

Следващият старт за световния шампион на MXGP за 2019 г. е пътуване до Лас Вегас. Там на 19 октомври се събират най-добрите състезатели на суперкрос в света на Monster Energy Cup.

Класиране в MXoN: Холандия 18 т., Белгия 47, Великобритания 58, Естония 64, Франция 68, САЩ 68, Германия 72, Латвия 73, Испания 73, Дания 77.

Сподели