Такахиса Фуджинами или Фуджигас, харизматичният японски пилот на Repsol Honda в триала, ще сложи край на много дългата си спортна кариера. Последното му участие в световното първенство TrialGP, ще бъде в Гувея, Португалия тази събота.

След 26 сезона в световното първенство по триал, Фуджинами има рекорден брой участия, 168 подиума, 34 победи, 7 финала и една световна титла. Пилотът на Repsol Honda е роден в Мие, Япония, на 13 януари 1980 г.

От дебюта си в Навасерада, Испания през 1996 г. на 16 -годишна възраст, той прекара повече от четвърт век изцяло посветен на триала. Той постигна няколко големи постижения по пътя си, включително титлата през 2004 г. Освен това японецът счупи няколко рекорда в дисциплината, като например най-младият състезател, спечелил кръг от световно първенство в Талхайм, 1997-а на 17-годишна възраст. Той държи и рекорда за най-възрастния ездач, постигнал победа. Това бе сега, през 2021 г. когато спечели в Италия на 41 години. Наистина, този вид дълголетие го прави ездачът с най-голям брой участия в елитни състезания, с ненадминат резултат от 355, включително старта му тази събота в Гувея.

С 34 победи, винаги с Montesa-Honda, Такахиса Фуджинами е петият състезател с най-голям брой победи в изпитанията от световното първенство. Той е 4-и по брой на подиуми, като пред него са само Адам Рага, Тони Боу и Дъги Лампкин. Освен това той е завършил в топ 5 на световното първенство в над 20 последователни сезона. Фуджигас също е бил световен вицешампион седем пъти. Броят се увеличава допълнително с резултатите от състезанията на закрито. Един път е вицешампион, има една победа и 36 подиума от 139 изпитания. В Япония той също печели пет национални титли между 1995 и 2001 г. Накрая той участва в 15 състезания Триал на нациите, като представя японския отбор, допринасяйки за пет втори места на тима.

Сподели