С много новости започва сезона за екипа на Repsol Honda. Той бе представен днес, отбелязвайки 30 години сътрудничество и партньорство между Honda HRC и Repsol.

Двамата пилоти – Жоан Мир и новият Лука Марини представиха своите машини Repsol Honda Team RC213V от 2024 г. в Warner Music Station в Мадрид. Презентацията беше непосредствено след първия тест за годината в Сепанг.

На вдигането на покривалото на машините присъстваха Жоан Мир, Лука Марини и членовете на отбора. Към тях се присъединиха приятели, семейство, журналисти и повече от 600 гости. Впечатляваща е новата „ливрея“ на състезателните машини. Тя е допълнена от младата и талантлива двойка пилоти Мир и Марини. Отборът на Repsol Honda се отправя към новия сезон в MotoGP, решен да продължи постигнатия досега напредък.

2024 г. бележи 30-ия сезон на сътрудничество между Repsol и Honda HRC, най-дългогодишното партньорство от този вид в двуколесните моторни спортове, довело до 15 световни титли, шест различни световни шампиони, 183 победи във висшия клас, 455 подиума и девет тройни корони.

Наред с новата ливрея, през 2024 г. партньорството навлиза в нова ера с въвеждането на възобновяемите горива в световния шампионат MotoGP. Продължаващото сътрудничество между Honda HRC и Repsol гарантира поддържането на максимално ниво на производителност.

Жоан Мир навлиза във втория си сезон с екипа на Repsol Honda, като сега работи заедно със Санти Ернандес. Пилотът влиза с още по-добра подготовка в сезон 2024, а амбицията му за по-силни резултати е подсилена от впечатляващите инженерни подобрения в състезателния мотоциклет.

Към днешна дата 26-годишният пилот има 13 подиума във висшия клас и една победа, заедно с доминиращата си кампания за спечелване на Световния шампионат Moto3 през 2017 г. Представянето на Мир в Сепанг чудесно илюстрира отличната форма на пилота и направените в Honda RC213V подобрения.

От другата страна на бокса ще бъде Лука Марини. 26-годишният италианец от Урбино ще стане 20-ият състезател на пълен сезон, който ще носи цветовете на Repsol Honda Team.

Присъединявайки се към висшия клас през 2021 г., с шест победи и 15 подиума в Световния шампионат Moto2 зад гърба си, Марини демонстрира ясен напредък в развитието си като състезател от Гран При. В предишните си три сезона в MotoGP Марини взе два подиума на Гран при, две първи позиции и четири подиума в спринта. 2024 ще бъде първият сезон от двугодишния договор за италианеца.

Honda RC213V от 2024 г. не само се отличава с нова ливрея, но и с технически прогрес в редица отношения – от преработена аеродинамика до подобрения на двигателя и шасито. След интензивни изследвания и разработки, направени извън сезона, се роди мотоциклет, който е първата стъпка в затварянето на разликата и битката за позиции в челните места.

Honda RC 213V
Honda RC 213V

Тецухиро Кувата, Генерален мениджър на HRC, и Алберто Пуч, Мениджър на отбора на Repsol Honda, подчертаха значението, което този сезон ще играе за отбора и шампионата. Отборът на Repsol Honda сега ще се отправи към пистата Лусаил в Катар за последния предсезонен тест на MotoGP на 19 до 20 февруари. Шампионатът  започва на същата писта само две седмици по-късно от 8 до 10 март. Това ще бъде първият старт в календар от 21 състезания, който ще обхване целия свят, преди да приключи във Валенсия на 17 ноември.

Жоан Мир сподели: „Удивително е да бъда част от отбор с такава история и огромни успехи в MotoGP. Развълнуван съм да започна този сезон с отбора на Repsol Honda така, както и предишния. Тези екипни представяния винаги са много хубави, за да видите какво мислят всички за новия дизайн. Мисля, че цветовете за тази година са наистина различни и много смели. Имахме положителен първи опит с мотора и пет продуктивни дни в Сепанг. Сега трябва да гледаме напред към теста в Катар и състезанието. През миналата година научих много неща и се стремя да приложа всичко на практика през тази, за да помогна на отбора на Repsol Honda да се върне там, където знам, че може да бъде. Нека се насладим на този момент и бързо да се подготвим за сезона, който предстои.”

Лука Марини заяви: „За мен е чест да се присъединя към екипа на Repsol Honda. Когато бях малко дете, вече имах кожен екип в техните цветове за състезателните минибайкове. Да бъда днес тук на старта с този отбор за мен е сбъдната мечта, като подарък от съдбата. Този мотор изглежда наистина красив, цветовете напълно нови и аз съм горд да ги представя. Ние сме едва в началото на нашия съвместен път, но вече се чувствам част от екипа и добре подкрепян от инженерите. Карах само шест дни мотора, така че се стремим да се възползваме максимално от последния тест и да започнем годината по възможно най-добрия начин.“

Тецухиро Кувата, генерален мениджър на HRC обобщи становището си със следните думи: „2024 г. е специална година, тъй като празнуваме 30 години сътрудничество с Repsol. И навлизаме в нова ера с възобновяемите горива. Вътре в Honda HRC работихме усилено, за да доставим конкурентни пакети както на Жоан Мир, така и на Лука Марини. И двамата ездачи са млади, амбицирани и вече предоставят ясна обратна връзка за по-нататъшни подобрения. Това ще бъде още един сезон на развитие, на съвместна работа с нашите състезатели, партньори, спонсори, инженери и членове на екипа, докато се стремим да се подобряваме.”

Сподели